Cai Talvio: Elämme kärsimyksen ja kirkkauden välissä

 

– Uskoni rakastavaan Jumalaan ei ole muistaakseni koskaan horjunut, vaikka hänen luomansa maailma muistuttaa enemmän sotatannerta kuin hyvän ja kaikkivaltiaan Jumalan luomusta, Cai Talvio toteaa.

– Toisaalta en ole keksinyt keinoa selittää näkemystäni selkeästi ja yksityiskohtaisesti toisille. Varsinkin lapsiin kohdistuva väkivalta hämmentää minua aina.

Cai Talvio on opiskellut teologiaa neljä vuotta Turun Åbo Akademissa ja kolme vuotta Regent Collegessa Kanadan Vancouverissa. Hän on opettanut Raamatusta ja Raamatun pohjalta eri yhteyksissä ja monissa maissa yli 25 vuotta.

Kirjassaan Kärsimyksen ja kirkkauden välissä – Elämä ennen Jeesuksen paluuta Talvio pohtii kärsimystä varsinkin Jumalan omien elämässä. Yksi syy aiheen valintaan on se, että hän on omassa elämässään ”sairastanut länsimaalaisittain kohtalaisesti”, kuten hän itse toteaa.

Ilman uskoa rakastavaan, kaikkivaltiaaseen Jumalaan elämä olisi ollut toivotonta taivaltamista.

 

Paini jatkuu

 

Jos Jumala on kaikkivaltias ja rakastava, hän voisi halutessaan lopettaa kärsimyksen hetkessä. Miksi hän ei tee sitä? Ja miksi hän ei paranna useammin?

Tyhjentävää vastausta emme pysty antamaan. Cai Talvio tarkastelee haastavaa yhtälöä monesta eri näkökulmasta. Hänen tulkintansa on Jeesus-keskeinen ja raamatullinen.

– Monesti Jumala käyttää lääketiedettä parantaakseen sairauksia, onhan hän luonut maailman prosesseineen ja ihmisen uteliaaksi sijaishallitsijakseen, Talvio muistuttaa.

– Joskus hän taas toimii ihmeen tai tunnusteon kautta. Mutta miten hän sitten parantaakin, se on kaikkivaltiaan Luojan luontaista toimintaa. Jumala on luonnollisen yliluonnollinen!

Raamattu kuitenkin opettaa, että täydellistä parantumista ei ole ennen Jeesuksen paluuta.

– Vaikka joku kokeekin parantumisihmeen, hän voi seuraavana päivänä saada jonkin muun sairauden tai kuolla tapaturmaisesti, Talvio muistuttaa.

Joudumme siis jatkamaan yhtälön työstämistä lukemalla Raamattua ja rukoilemalla ymmärrystä ja viisautta. Cai Talvio kiteyttää sen näin:

– Joudumme painimaan Jumalan sylissä — mutta se onkin tavattoman hyvä paikka.

 

Marja Sevón