Valtakunnan kulttuuri – Paluu alkuperäiseen

 
”Kaikessa nuoruudenviisaudessamme yritimme vastata kysymykseen: Miksi elää? Onko tarkoituksena täydellisen rakkauden löytäminen? Vai sellaisen maailman luominen, jossa ei ole vääryyttä? Vai paremman yhteiskunnan muovaaminen? Meidän kerran rohkeat kysymyksemme olivat alkaneet näyttää huonolta vitsiltä. Olimme lähteneet liikkeelle nuoruuden äärettömästä tietäväisyydestä ja optimismista, mutta emme kyenneet kuvittelemaan, että olimme pääasiassa vanhempiemme kulttuurin tuotteita. Vaikka Vietnamin sota oli kääntymässä päätökseensä ja ruumiiden määrä hupeni, mielessämme riehui toinen sota.”

Näin kirjoittaa Peter Tsukahira kirjassaan Valtakunnan kulttuuri – Paluu alkuperäiseen (suom. Merja Pitkänen, Päivä 2017).

Bob Dylanin musiikki, huumeet ja hippikulttuuri kuuluivat Tsukahiran nuoruuteen. Väsyminen elämän merkitsemättömyyteen sai hänen ystävänsä tekemään itsemurhan. Ja sitten Peter Tsukahira kohtasi kristittyjen tavan sanoittaa kokemusmaailmaansa.
Kulttuurien yhteentörmäys sysäsi hänet etsimään tietä aivan uudenlaisessa maastossa. Haasteita on ollut paljon, ja niin laki kuin armokin on pakottanut tekemään älyllistä, henkistä ja hengellistä itsetutkistelua.

Ja matka jatkuu, sillä ”valtakunnan kulttuuri” on kuin alati tuoretta vettä pulppuava lähde, josta riittää ammennettavaa koko ihmisiäksi.

Peter Tsukahiralla on japanilaiset kasvot, amerikkalainen puheenparsi ja Israelin passi. Hän toimii Or HaCamel Ministry Centerin johtajana Karmelinvuorella Israelissa, ja hän on perustanut Mt. Carmel School of Ministry -koulutuksen. Häneltä on ilmestynyt suomeksi teos Jumalan hyökyaalto (Päivä 2011).

Marja Sevón