Blog

Operaatio Ninive – 39 päivää Joonan kanssa

Vahvin ase terrorimia vastaan

Moni tuskin tietää, että huikea Raamatun kertomus Joonasta on paitsi jännittävä myös tavattoman ajankohtainen. Koko ihmeellisen tapahtumasarjan juoni on nopeasti kerrottu:

Jumala käskee Joonan mennä Niniveen julistamaan väkivaltaisen ja syntisen kaupungin tuhoutumista.  Joona kieltäytyy, pakenee päinvastaiseen suuntaan, nousee laivaan, joutuu myrskyyn, heitetään mereen, päätyy kalan vatsaan ja oksennetaan rannalle. Jumala antaa hänelle toisen mahdollisuuden. Uusittua käskyä mies ei uskalla uhmata. Hän patikoi Niniveen, julistamaa kaupungin tuhoa ja saa koko kaupungin luopumaan synneistään. Lopuksi Joona suuttuu, kun Jumala ei tuhoakaan syntejään katuvaa pahuuden pesää.

Mitä meille tärkeää ja ajankohtaista voi olla tuollaisessa kertomuksessa? Paljonkin. Ja vieläpä monella tasolla. Veli Andreaksen avaamana kertomus on suoraa ja väkevää puhetta juuri tämän ajan ihmisille.

Niniven kaupungin alueilla vaikuttavat edelleen pahat ja väkivaltaiset voimat. Seudut, missä Joona julisti Jumalan tuomiota, ovat usein esillä uutisissa. Pohjois-Irak, Mosul, ISIS ja Al-Qaida ovat kaikille tuttuja nimiä. Kirjassa puhutaankin paljon kristinuskon ja islamin kohtaamisesta sekä Lähi-idän taistelutantereilla että täällä Euroopassa. Veli Andreas myös kerto parhaan aseemme terroristeja vastaan:

”Me, jotka saarnaamme evankeliumia, olemme kaikkein tehokkaimpia välineitä terrorismin vastaisessa taistelussa maailmassa. Anteeksisaaneet ihmiset ovat nimittäin muuttuneita ihmisiä, eivätkä he räjäyttele toisia ihmisiä” (s.69)

Kirja selittää Raamattua, yhtä Vanhan testamentin kirjaa. Onko kyseessä siis raamatunselitysteos, kommentaari?

On ja ei. Joonan kertomuksen taustat kerrotaan tarkasti. Mukana on paljon tietoa vuosiluvuista, tapahtumapaikoista, olosuhteista ja etäisyyksistä. Silti kyse ei ole kuivasta tietoteoksesta, kaukana siitä. Kerronnassa on vauhtia, huumoria sekä osuvia rinnastuksia meihin ja aikaamme.

Veli Andreas herättelee kristittyjä ottamaan todesta Jumalan Joonalle antaman tehtävän, joka koskee meitä kaikkia ja on yhä voimassa. Kirjan vakuuttavuus ja kyky innostaa lukijaansa perustuu sujuvan tekstin, elämältä maistuvien kielikuvien ja vahvan lähetysnäyn lisäksi kirjoittajan persoonaan ja omakohtaisiin kokemuksiin. Hän tietää mistä puhuu, sillä on vienyt evankeliumia mm. Gazaan, muualle Lähi-itään, Afrikkaan ja Kiinaan. Kirjan, jonka Päivä on julkaissut yhteistyössä Open Doors Finland ry:n kanssa, on suomentanut Marja Sevón.

Yhteenveto:

Kirja avaa tuoreella ja myös yllättävällä tavalla Raamatun kertomusta Joonasta, joka heitettiin myrskyssä mereen, joutui ison kalan vatsaan, oksennettiin rannalle ja järjesti kaiken jälkeen menestyksellisen evankeliointikampanjan väkivaltaisessa Ninivessä. Tutusta ja usein pikaisesti sivuutetusta Raamatun kertomuksesta avautuu Veli Andreaksen seurassa huikeita näkymiä islamin ja terroristien kohtaamiseen, Jumalan kutsuun sekä turvallisuushakuisen pullamössökristillisyyden haasteisiin.

Kirjoittanut Reijo Telaranta


Jorma Kalajoki: Armollisesti keskeneräinen

Jorma Kalajoki: Armollisesti keskeneräinen

Kirjan nimi nostaa esille jokaisen ihmisen kohtaaman haasteen. Me kaikki olemme monin tavoin keskeneräisiä. Tunne keskeneräisyydestä ilman armoa johtaa helposti heikkoon itsetuntoon sekä luovuttamiseen, apatiaan ja masennukseen.

Kun elämän lähtökohdaksi hyväksyy omien suoritusten sijasta armollisuuden, keskeneräisyyden kanssa voi elää ilman jatkuvia itsesyytöksiä ja alemmuudentunteita. Saan rentoutua ja olla se ihminen, joksi Jumala on minut luonut. Hänen armostaan Voin toteuttaa häneltä saamiani askareita armon varassa. Voin tehdä sen yhtä turvallisesti kuin lapsi, jonka puuhia rakastava Isä katselee.

Helpommin sanottu kuin tehty? On monin verroin yksinkertaisempaa puhua ”levosta käsin palvelemisesta” kuin elää siten omaa arkista elämäänsä.

Jorma Kalajoki ottaa kirjassaan tuon haasteen vastaan. Hän tekee sen jopa huumorilla höystäen, omia kompurointejaan avoimesti kertoen ja vaikeita hengellisiä käsitteitä arkikielelle suomentaen. Mainio esimerkki tästä on tapa, jolla hän kirjoittaa monissa saarnoissa ja hengellisissä puheissa harvoin kuultua asiaa nimeltä synti. Toinen vastaava osuus on apostoli Paavalin keskeneräisyyden avaaminen tavalla, joka varmasti rohkaisee jokaista itsensä heikoiksi ja vajavaiseksi tietävää kristittyä.

Kirjoittajan tausta opiskelija- ja turistipappina tuo tekstiin sopivan letkeän ja leppoisan otteen. Omat nuoruuden kokemukset epätoivoisine yrityksineen tulla ”kunnon kristityksi” rohkaisevat muita vaelluksessaan kompastelleita. Jorman seurassa tuntee vaeltavansa hyvän ystävän seurassa.

Kirjan runkona on neljä kokonaisuutta, joissa käsitellään elämän suuria peruskysymyksiä otsikoin Aika, Sukupuoli, Syyllisyys, Kuolema. Näiden sisällä on yhteensä 43 lyhyttä lukua. Jo niiden otsikot tarjoavat elämänpolulle turvallisia viittoja. Tässä muutamia esimerkkejä lukujen otsikoista: ”Pidä itsestäsi huolta, Elä nyt-hetkessä, Astu omiin sandaaleihisi, Saat olla sinä, Mitä teen, kun haluttaa? Jeesus – täysi ihminen ja täysi mies, Isä ei heitä lastaan ulos, Syyllisyydellä on syy, Epäterve syyllisyys ja häpeä, Päästä irti ja sure, Juoksenko vanhuutta karkuun? Jeesuksen ylösnousemus avasi taivaan, Vierellä ja vastassa.”

Kirjan armollinen ote pyrkii paikkaamaan masennuksen, heikon itsetunnon ja toisten ihmisten aiheuttamia haavoja. Eräänä näkökulmana asioihin kirjana on ihmisenä elämisen nelikulmio: ihminen biologisena, psyykkisenä, hengellisenä ja sosiaalisena olentona. Jorma Kalajoki nostaa rohkeasti ja kursailematta esille myös vaikeat kysymykset kuten seksuaalisuuden, avioliiton, avioliiton kriisit, kärsimisen ja kuoleman.

Yhteenveto

Kirja Armollisesti keskeneräinen tarjoaa erään vastauksen tärkeään kysymykseen: Miten voisimme kertoa Jumalasta ja Vapahtajastamme Jeesuksesta oman aikamme ihmisille? Jorma Kalajoen kirjassa ei aseteta vaatimukseksi tai edes tavoitteeksi täydellistä uskoa ja väkeviä armolahjoja. Asioista kerrotaan arkisen kotoisasti omien kokemusten ja uskon peruskysymysten kautta. Tällaisen elämän monia haasteita ja kipupisteitä käsittelevän kirjan voi ujostelematta ja hetkeäkään epäröimättä antaa myös sellaiselle, jolle uskon asiat ovat entuudestaan vieraita.

Kirjoittanut Reijo Telaranta


Jeff Manion: Unelmoi suuria – ajatus kerrallaan

Jeff Manion: Unelmoi suuria – ajatus kerrallaan

Meidän aikamme tavoittelee pikavoittoja ja haluaa kaiken tapahtuvan nopeasti ja näyttävästi. Seurakunnissakin puhutaan mielellään läpimurroista. Me rakastamme tähtihetkiä, mutta unohdamme sen hiljaisen ja uskollisen aherruksen, joka on mahdollistanut tähtihetket ja läpimurrot, Jeff Manion sanoo.

Kirja vie lukijansa kuuden viikon matkalle, jonka aikana häntä päivittäisinä annoksina opetetaan kyseenalaistamaan nopean menestyksen myytti ja sen sijaan ylistämään jatkuvan uskollisuuden täyttämää elämää.

Mikään ei vedä vertoja pitkään jatkuvalle sinnikkäälle uskollisuudelle, Jeff Manion sanoo viitaten Raamatun ohjeeseen: ”Sitä tässä huoneenhaltijoilta ennen muuta vaaditaan, että heidät havaitaan uskollisiksi.” (1.Kor.4:2)

Jeff Manion tietää, mistä puhuu. Hän ja vaimonsa Chris ovat palvelleet Ada Bible Church seurakuntaa 30 vuoden ajan. Tuona aikana se on kasvanut muutaman kymmenen seurakuntalaisen kotikokouksista menestyväksi seurakunnaksi, joka palvelee tuhansia ihmisiä. Kirjassa Jeff Manion kertoo, miten kasvu käytännössä toteutui.

Kirjassa käsitellään hienona kokonaisuutena oman identiteetin merkitystä. Kuka minä olen? Mitkä ovat arvoni ja tavoitteeni? Millaiselle perustalle elämääni rakennan? Jos perusta on heikko, niin koko rakennus alkaa huojua, olipa rakentaja miten taitava ja ihailtu tahansa. Jeff Manion nostaa rohkeasti esille myös ne lankeemukset, joihin monien kuuluisien julistajien ura on sortunut.

Vaikka kirjassa puhutaan uskollisesta ja määrätietoisesta ahertamisesta, esiin nostetaan myös lepohetkien välttämättömyys. Työntäyteisten ”täytyy” päivien joukkoon tarvitaan myös kaikesta vapaita ”saamme” päiviä. Jeff Manion jakaa lukijoilleen omaan kokemukseensa perustuvia kiinnostavia ja käytännöllisiä neuvoja, miten välttää raataminen hengellinen tankki lähes tyhjänä.

Sapattirytmin opettelu on kuin uudella soittimella soittamaan opettelemista. Se ei tapahdu äkkiä, Jeff Manion tiivistää. Sama koskee varmasti myös monia muita kirjan opetuksia. Menestyksen avaimia ovat uskollisuus ja ahkeruus tylsiltäkin tuntuvissa tehtävissä.

Kirjan kansi on harhaanjohtavan oppikirjamainen ja totinen. Kirjan on suomentanut Johanna Hartikainen. Lukujen lopussa on luetun sisäistämistä auttavat osiot Pohdittavaa sekä Käytännön tehtäviä.

Yhteenveto

Jeff Manionin kirja ”Unelmoi suuria – ajatus kerrallaan” keskeisin viestin voi muotoilla seuraavasti: Ilman monia uskollisesti suoritettuja pieniä tekoja suuret teot olisivat usein edes mahdollisia. Aikamme rakastaa pikavoittoja ja näyttäviä läpimurtoja, mutta todelliset tulokset ovat tavallisten ihmisten uutteruuden ja uskollisuuden tulosta, sanoo Manion. Hänen kirjansa on käytännöllinen, ajallemme tärkeitä asioita käsittelevä ja sanottavansa kertomuksilla hauskasti höystävä.

Kirjoittanut Reijo Telaranta


Suomen tunnetuimmalle gospelmuusikolle sattuu ja tapahtuu

 

Pekka Simojoki,  Mullan makua, taivaan tuoksua, Keikkamiehen hartauskirja, Päivä, 2018

”Minulla on kummallinen taipumus joutua välillä outoihin ja yllättäviin tilanteisiin”, toteaa Suomen tunnetuin gospelmuusikko Pekka Simojoki kertoessaan Australiassa kohtaamastaan pensaspalosta (s.141). Tuo lause sopii mainiosti kuvaamaan koko hänen kirjaansa. Pekalla on tosiaan erityinen taipumus kohdata monenlaisia yllätyksiä sekä kotimaassa että lukuisissa muissa maissa

Kovakantinen 320 sivuinen kirja koostuu sadasta lyhyestä kertomuksesta. Ne on ryhmitelty laajempiin kokonaisuuksiin otsikoilla Kohtaamisia, Maailman äärillä, Johdatuksen sivumakua ja Elämän koulussa. Kirja ottaa lukijansa kukaan monenlaisille keikoille, lomamatkoille ja kuorojen kanssa moniin maihin tehdyille vierailuille. Eikä jännitystä puutu. Tässä lyhyt lainaus luvusta Rosvoja ja enkeleitä:

”Paikallinen poliisikin soitti meille ja käski olla hyvin varovaisia. Rikolliset kuulemma tiesivät, että olemme täällä, ja he olivat hyvin aseistettuja. Kun Afrikan yö laskeutui päällemme pilkkopimeänä kuin musta säkki, meitä alkoi oikeasti pelottaa, vaikka kaksi pyssymiestä kiersi aluetta koko yön. Kuulimme, että ryöstöjä oli tapahtunut ja etteivät vartijoiden vanhat pyssyt näitä rosvoja ja heidän automaattiaseitaan pysäytä”

Kuten kannen alaotsikko kertoo, keikkamiehen hartauskirjasta eikä vain kokoelmasta lennokkaita veijaritarinoita, meheviä sutkauksia ja vauhdikkaita matkakertomuksia. Mukana on paljon teräviä havaintoja ja niiden synnyttämää pohdiskelua. Esiintymislavalta, keikkabussin ikkunasta ja vieraitten kulttuurien keskeltä kertyy monenlaista pohdittavaa ja ihmeteltävää. Samalla myös oma usko tulee usein haastetuksi.

Joku voi ajatella, että hartauskirja, jossa on sata lukua, on tarkoitettu luettavaksi luku päivässä vauhdilla. Asiassa on vain yksi ongelma. Pekan seurassa aika ja sivut sujahtelevat niin nopeasti, että kirja loppuu kesken jo ennen suunniteltua aikaa. Kirja, jossa ovat samaan aikaan luontevasti läsnä maan multa ja taivaan tuoksu, sopii erinomaisesti myös sellaiselle, jolle uskon asiat saattavat vielä olla hakusessa tai jopa outoja. Kirja lähestyy pyhimpiäkin kysymyksiä hyvin suomalaisella tavalla, hienotunteisesti ja sopivan arkisesti.

Yhteenveto

Usko, luottamus Jumalan rakkauteen ja rukouksen tärkeys ovat Pekka Simojoen kirjan ”Mullan makua, taivaan tuoksua” kertomuksissa läsnä luontevasti ja ilman turhia tunnekuohuja. Jeesus on uskon keskiössä ja Raamattu Jumalan rakkauskirjeenä syntiselle ihmiskunnalle. Tämä ja paljon muuta on mukana sadan lyhyen tarinan riveillä ja rivien väleissä niin luontevasti, ettei niitä tarvitse kaiken aikaa alleviivata.

Kirjoittanut Reijo Telaranta

 


Päivän tuotanto

 

Lataa tästä Päivälehti itsellesi,
siitä näet kaiken Päivän tämän hetkisen tuotannon.

 


Messiaan kansa

 

Mitä ajatella kristityistä ystävistä, jotka ovat alkaneet omaksua yhä enemmän juutalaisia tapoja? Tai miten vastata kristityille, jotka sanovat, että Jeesuksen tultua maailmaan ja seurakunnan synnyttyä Israelilla ei ole enää erityistä asemaa Jumalan suunnitelmissa?  Ovatko kristityt korvanneet juutalaiset Messiaan kansana? Onko juutalaisilla ja kristityillä erilaiset taivastiet? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin Graham Turner tarjoaa huolellisesti laaditut vastaukset.

”On ratkaisevan tärkeää, että meillä kristityillä Israelin ystävillä on tuellemme luja teologinen pohja, joka perustuu Uuden testamentin näkemykseen juutalaisuudesta ja kristinuskosta, ei vain Vanhasta testamentista otettuihin jakeisiin.  Meidän on varmistuttava siitä, että ymmärrämme Israelia Jeesuksen ja apostolien opetuksen mukaisesti. … Meidän on myös kyettävä arvostamaan evankelisen opin tuoreita käsityksiä ilman, että hyväksymme uuden muunnelman korvausteologiasta”, Graham Turner kirjoittaa johdannossa.

Kirjassa on yli kolmesataa sivua. Jo mittava sisällysluettelo kertoo, että liikkeelle on lähdetty perusteellisuuteen pyrkien. Ensin käydään läpi Jeesuksen ajan messiaaniset odotukset ja Israelin yllättävän monenkirjava uskonnollinen kenttä. Seuraavaksi syvennytään siihen, miten Jeesus vastasi seuraajilleen ja kyselijöille messiasodotuksiin.

Pyhän Hengen vuodatuksen ja helluntain merkityksen kautta siirrytään tutkimaan Paavalia seurakuntakirjeineen. Tarkastelussa ovat mukana myös Jumalan suunnitelma Messiaan kansalle, Lupaus ylösnousemuksesta, Jumalan suunnitelma Israelille, Luvattu maa ja Päätelmät – messiaaninen teologia. Kirjan lopussa ovat vielä liitteet: Muut apostoliset kirjoitukset ja Korvausteologian ja kristillisen juutalaisvastaisuuden lyhyt historia, Dispensationalismin lyhyt historia, Sionismin lyhyt historia sekä Messiaan kansa Ilmestyskirjassa.

Kuten edellisistä kappaleista voi päätellä, kyse on vankasta tietoteoksesta. Samojen kansien väliin on halutttu koota kaikki oleellinen asiaan liittyvä.  Käytännössä tämän on ollut mahdollista vain laatimalla kirja matriisirakenteella. Sen sijaan, että Raamatun kirjoja käytäisiin läpi joko luku kerrallaan tai jakeita sieltä täältä poimien, kirjassa liikutaan teeman ja sen alateemojen osalta ikään kuin poikittain hakien järjestelmällisesti todisteita ja perusteluja. Lopputulos muistuttaakin enemmän seikkaperäistä poliisitutkintaa kuin perinteistä raamattutuntia. Samalla on löytynyt myös paljon sellaista, mikä avaa Raamatun kirjoja paljon laajemminkin kuin vain Messiaan kansan osalta.

Graham Turner on koulutukseltaan ydinfysiikan tohtori. Hän on englantilainen, joka on asunut puolet elämästään Suomessa myös aktiivisesti seurakunnassa toimien. Aiemmin häneltä on ilmestynyt kirja Messiaan paluu (Päivä 2010). Hän on kirjoittanut Messiaan kansan englanniksi. Suomennoksen on tehnyt Annalena Toivola.

Kirja on juuri niin johdonmukainen ja tarkka kuin mitä ydinfysiikan tohtorilta voi odottaa. Tarkkuus ja huolelliset perustelut eivät kuitenkaan tee kirjasta puisevaa tai vaikeasti luettavaa. Ahkera osallistuminen seurakunnan toimintaan on koulinut kirjoittajaa ihmisten kohtaamiseen ja selkeään esitystapaan.

Yhteenveto:

Mitä ajatella kristityistä ystävistä, jotka ovat alkaneet omaksua yhä enemmän juutalaisia tapoja? Miksi jotkut kristityt viettävät juutalaisia juhlia ja kutsuvat Jeesusta Jeshuaksi? Ketkä kuuluvat Messiaan kansaan? Miten vastata kristityille, jotka sanovat, ettei Israelilla ole enää mitään erityistä asemaa Jumalan suunnitelmissa?  Ovatko kristityt uusi hengellinen Israel, jolle kuuluvat Jumalan lupaukset? Onko juutalaisilla ja kristityillä erilaiset taivastiet? Huolellisesti laadittu kirja antaa näihin ja moniin muihin vastaaviin kysymyksiin hyvin perusteltuja vastauksia.

Kirjoittanut Reijo Telaranta


Valtakunnan kulttuuri – Paluu alkuperäiseen

 
”Kaikessa nuoruudenviisaudessamme yritimme vastata kysymykseen: Miksi elää? Onko tarkoituksena täydellisen rakkauden löytäminen? Vai sellaisen maailman luominen, jossa ei ole vääryyttä? Vai paremman yhteiskunnan muovaaminen? Meidän kerran rohkeat kysymyksemme olivat alkaneet näyttää huonolta vitsiltä. Olimme lähteneet liikkeelle nuoruuden äärettömästä tietäväisyydestä ja optimismista, mutta emme kyenneet kuvittelemaan, että olimme pääasiassa vanhempiemme kulttuurin tuotteita. Vaikka Vietnamin sota oli kääntymässä päätökseensä ja ruumiiden määrä hupeni, mielessämme riehui toinen sota.”

Näin kirjoittaa Peter Tsukahira kirjassaan Valtakunnan kulttuuri – Paluu alkuperäiseen (suom. Merja Pitkänen, Päivä 2017).

Bob Dylanin musiikki, huumeet ja hippikulttuuri kuuluivat Tsukahiran nuoruuteen. Väsyminen elämän merkitsemättömyyteen sai hänen ystävänsä tekemään itsemurhan. Ja sitten Peter Tsukahira kohtasi kristittyjen tavan sanoittaa kokemusmaailmaansa.
Kulttuurien yhteentörmäys sysäsi hänet etsimään tietä aivan uudenlaisessa maastossa. Haasteita on ollut paljon, ja niin laki kuin armokin on pakottanut tekemään älyllistä, henkistä ja hengellistä itsetutkistelua.

Ja matka jatkuu, sillä ”valtakunnan kulttuuri” on kuin alati tuoretta vettä pulppuava lähde, josta riittää ammennettavaa koko ihmisiäksi.

Peter Tsukahiralla on japanilaiset kasvot, amerikkalainen puheenparsi ja Israelin passi. Hän toimii Or HaCamel Ministry Centerin johtajana Karmelinvuorella Israelissa, ja hän on perustanut Mt. Carmel School of Ministry -koulutuksen. Häneltä on ilmestynyt suomeksi teos Jumalan hyökyaalto (Päivä 2011).

Marja Sevón


Läsnäolossa – Katkoviivaisesta kokonaiseksi

 
Aito kohtaaminen on joskus vaikeaa, vaikka kaipaamme läheisyyttä tärkeissä suhteissamme.

Ehkä olemme katkoviivaihmisiä. Jokin on rikkonut eheyttä, niin että katkoviivaihmisen on vaikea olla aidosti läsnä itsessään, ihmissuhteissaan ja jumalasuhteessaan. On kuitenkin olemassa tienviittoja levottomuudesta läsnäoloon ja katkoviivaisesta kokonaiseksi.

Tarja Vilppola on huomannut omassa elämässään ja ihmissuhdetyössään mielenkiintoisia lainalaisuuksia, joista kerrotaan Raamatussakin. Kirjassaan LäsnäOlossa – Katkoviivaisesta kokonaiseksi (Päivä 2017) hän esittelee olennaisimmat oivalluksensa, jotka hän sydämestään allekirjoittaa ja jotka elämä vahvistaa.

Kirjan punaisena lankana on, että tarvitsemme toisiamme ja että aina kannattaa muistaa rukouksen rajattomat mahdollisuudet:
”Haastavissa tilanteissa voi kääntyä toisten puoleen ja pyytää rukoustukea, johdatusta ja rohkaisua. Syntynyt ja kasvava myötätunto omassa itsessämme avaa oven haavoittuneen minuutemme ja aikuisen minuutemme välillä. Valo tulvii katkoviivapuolemme lukittuihin kammioihin ja mahdollistaa kokonaiseksi tulemisen ja yhteyden kokemuksen.”

Tarja Vilppola on kätilö-terveydenhoitaja, sielunhoitoterapeutti ja seksuaaliterapeutti, joka on suorittanut kristillisen IPSICC-psykoterapiakoulutuksen Tanskassa. Hän toimii yksilö- ja pariterapiatyössä sekä kouluttajana ja työnohjaajana. Läsnäolon iloa hän tankkaa lähisuhteissaan vaimona, äitinä ja pienten tyttöjen mummuna.

Marja Sevón


Vishal Mangalwadi: Kirja, joka muutti maailmasi

 

Miksi länsimaisen yhteiskunnan koulutuskoneisto tuottaa ihmisiä, joiden joukossa masennus, itsemurhat ja juurettomuus lisääntyvät nopeasti? Miksi yhä useamman elämältä katoaa mielekkyys? Miksi Euroopasta ja Yhdysvalloista on alettu puhua sisäisen voimansa menettäneinä auringonlaskun maina? Vishal Mangalwadin kirja antaa kysymyksiin hätkähdyttävän ja vankasti perustellun vastauksen.

Läntisen sivilisaation yhteiskunnissa jokin on mennyt pahasti vikaan. Vielä 1960-luvulla teini-ikäisten itsemurhat olivat Yhdysvalloissa lähes tuntematon ilmiö. 1980-luvulle tultaessa miltei 400 000 kasvuikäistä nuorta vuodessa yritti itsemurhaa. Vuoden 1987 vaiheilla itsemurhasta oli tullut auto-onnettomuuksien jälkeen yleisin teini-ikäisten kuolinsyy.

Vaikka Euroopan maista ei ole vastaavaa tilastoa, niin kehityksen suunta, josta kirja tarjoaa runsaasti myös muita esimerkkejä, on tässäkin asiassa epäilemättä meillä sama kuin Yhdysvalloissa.

Kirja on erinomainen raportti Euroopan historiasta sekä henkisestä ja hengellisestä kehityksestä. Vertailut Intian ja islamilaisten maiden vastaaviin aikakausiin ja ilmiöihin vahvistavat vastaansanomattomasti kirjan perusviestin: Läntinen sivilisaatio on hukannut sielunsa, jonka ansiosta Eurooppa ja Yhdysvallat olivat pitkään olleet yhteiskunnallisia, tieteellisiä, teollisia, teknologisia ja henkisiä menestystarinoita.

Intialainen Vishal Mangalwadi on lakitieteen tohtori, filosofi, kirjailija ja luennoija. Christianity Today lehden mukaan hän on Intian etevin kristillinen älykkö. Kirjan eräs merkittävä vahvuus onkin siinä, että Mangalwadi tuntee perusteellisesti kristinuskon lisäksi myös buddhalaisuuden, hindulaisuuden ja islamin. Puhujamatkat 33 maahan ovat tarjonneet myös mahdollisuuden tarkastella globaalia kehitystä laajempana kokonaisuutena.

Mangalwadin kirja on tutkijan ja ehdottomaan tarkkuuteen pyrkivän lakimiehen kirjoittama. Kaikesta oleellisesta on lähdeviittaukset. Paljon kertoo jo sekin, että 484 sivuisesta kirjasta peräti 67 sivua on liitteitä lähdeluetteloineen, hakemistoineen ja yhteenvetoineen. Kirjan erinomaisen suomennoksen on tehnyt Pekka Nieminen.

Punaisena lankana kirjan läpi kulkee Raamatun merkitys läntisen sivilisaation kehitykselle. Moni lukija tulee kirjan parissa kokemaan tässä asiassa suuria yllätyksiä. Raamattu on ollut keskeisessä asemassa, kun kansalliskielet ja niiden myötä kansallisvaltiot muodostuivat. Myös ihmisoikeuksien, lainsäädännön, koulutuksen, yliopistojen, lääketieteen, sairaanhoidon, teollisen kehityksen ja teknologian huiman kasvun juuret ovat Raamatun varaan rakennetussa maailmankuvassa. Se on synnyttänyt myös jatkuvan pyrkimyksen uudistuksiin ja parempiin tuloksiin. Tällaisten sekä monien muiden vastaavien oivallusten tueksi Mangalwadi esittelee vastaavan kehityksen maissa, joissa vallalla on jokin muu uskonto. Erot ovat vakuuttavia ja hiljaiseksi vetäviä. Sen tekee myös Mangalwadin toteamus sivulla 38:

”Hyvän, huolehtivan ja kaikkivaltiaan Jumalan sekä Raamatusta nousevan syntikäsityksen torjuminen sai aikaan sen, ettei kärsimys enää ollut mitenkään selitettävissä, olipa se sitten omakohtaista, yhteiskunnallista tai ympäristöön liittyvää. Todellisuus muuttui mielettömäksi, toivottomaksi ja tuskalliseksi.”

Sielun amputaatio on johtanut näkemykseen, jonka mukaan ihminen on vain sattuman oikkujen heittelemä eläin ilman sielua ja yksilön ainutlaatuista arvoa. Tieteen ja tehokkuuden palvonnassa on saavutettu tilanne, jossa ihmisiltä on sielun mukana viety Jeesuksen lupaamat tulevaisuus ja toivo.

Yhteenveto:

Kirja kertoo historiallisiin tosiasioihin perustuen, miten valtavan laaja vaikutus Raamatulla on ollut läntisen sivilisaation voittokulkuun kaikilla yhteiskunnan ja elämän alueilla. Mukana on runsaasti tietoa myös vastaavasta kehityksestä muiden uskontojen alueilla. Tämän tärkeän ja ajankohtaisen kirjan soisi myös päätyvän monen laitoksen oppikirjaksi. Reformaation juhlavuonna kirjan ajankohtaisuutta lisää se, että siinä avataan myös uskonpuhdistukseen uusia oivallisia näkökulmia.

Reijo Telaranta


John Burke: Taivaan rajalla

 

– Haluan rohkaista teitä. Se, mitä teette evankeliumin palveluksessa on arvokasta.  Työn paineessa on kannustavaa muistaa: kannattaa nähdä vaivaa ja kestää vaikeita ihmisiä. Taivas on ihmeellisempi kuin osaamme kuvitella, John Burke totesi GLS:n 10-vuotisjuhlaristeilyn 90 osanottajalle.

Teksasilaisen Gateway Church -seurakunnan pastori Burke on onnistunut tavoittamaan seurakuntaelämästä vieraantuneita ihmisiä. Hän auttaa pastoreita rakentamaan seurakuntia kulttuurin pohjalta ja näkemään rikkinäiset ihmiset Jumalan mestariteoksina.

Täydelliset älkööt vaivautuko (Päivä 2012) -kirjastaan kiitelty John Burke luennoi nytkin risteilypäivän ajan seurakunnan johtajuuteen liittyvistä aiheista.

Burke halusi kuitenkin vaihtaa päivän lopussa näkökulmaa ja kertoa uusimman kirjansa aiheesta. Taivaan rajalla (Päivä 2017) sisältää yli sata kuolemanrajakokemusta. Burke kommentoi niitä kristillisen vakaumuksensa pohjalta noin 30 vuotta asiaan perehtyneenä.

– Voit nyt jättää sivuun johtajan roolisi, ottaa mukavan asennon ja kuunnella, kun kerron kuolemanrajakertomusten äärellä oppimaani. Näytän myös videopätkiä joidenkin ihmisten haastatteluista. Ole rohkea ja pidä kiinni hyvästä toivosta, Burke totesi täysin erilaiseen aiheeseen siirtyessään.

Aiheen käsittely tuli risteilyyn osallistuneille yllätyksenä. Maanpäällisen seurakunnan rakentajien katseet siirrettiin hetkessä toisiin ulottuvuuksiin. Seurakuntiensa näyn vaalijoita kehotettiin kuvittelemaan taivasta.

Uskovat mitä tahansa

Burken mielestä kristittyjen on osallistuttava keskusteluun kuolemanrajakokemuksista ja ruumiista irtoamisista. Aihe ei saa jäädä vain New Age -ihmisten ja muiden asian harrastajien käsiin.

– Ihmiset ovat uteliaita ja kiinnostuneita siitä, mikä heitä odottaa. Monet uskovat melkein mitä tahansa. Raamattu kertoo paljon kuolemanjälkeisestä elämästä. Olen havainnut, että kertomusten yleispiirteet vastaavat sitä, mitä Raamatussa on kerrottu. Tässä ei ole kyse mistään ”science fictionista”. On olemassa paikka, joka on meitä varten tehty, Burke painotti.

Rajalle mutta ei yli

Burke on tutustunut satoihin kuolemanrajakokemuksiin. Hän on itsekin haastatellut melkoisen määrän sellaisen läpikäyneitä. Eräs  keskeinen piirre niissä on ollut se, että ihmiset ovat kertoneet olleensa ”kuolleena” enemmän eläviä kuin koskaan aikaisemmin. He ovat tiedostaneet olevansa olemassa juuri tuollaista elämää varten. He kokivat olevansa lopultakin oma itsensä ja ainutlaatuisesti rakastettuja.

– He kertovat kaiken olleen kauniimpaa ja värikkäämpää. Yhteys heidän tapaamiinsa olentoihin tai tuntemiinsa ihmisiin oli uskomattoman syvällisellä tasolla. Tuntui, ettei keskinäisessä viestinnässä voinut olla mitään sijaa väärinymmärryksille. Rakkaus huokui selittämättömällä tavalla kaikkialla ja kaikesta. Tuntui, että kaikki oli kuin valosta tehty. Monet heistä kohtasivat kirkkaan ja aivan uskomatonta rakkautta huokuvan olennon ja tunnistivat hänet Jeesukseksi, Burke tiivisti.

Monet kertoivat, että heille oli lyhyessa ajassa näytetty heidän siihenastinen elämänsä. Kaikki oli tallennettuna. Yhteneväistä kertomuksille on myös se, että rajan tuolla puolen käyneet kertovat tajunneensa siellä olevan rajan, jota he eivät voineet ylittää, koska sitten ei olisi ollut enää paluuta. Burke muistutti, etteivät ihmisten kokemat välähdykset taivaasta vieneet pois heidän vapaata tahtoaan. Heidän oli palattava takaisin maan kamaralle kantamaan vastuuta omista valinnoistaan.

Mielekästä tekemistä

Kertomusten kuvaukset taivaallisesta kaupungista vastaavat Burken mukaan hyvin Raamattuun tallennettuja kuvauksia. Kertojien näkemillä ihmisillä näytti olevan taivaassa mielekästä tekemistä. Burke kertoi saaneensa tekemällään tutkimusmatkalla rohkaisua oman maailmankuvansa mukaiseen johtopäätökseen: ”Haluan elää kokonaisvaltaisesti Jeesukselle!”

Epäluuloinen ja entinen epäilijä Burke on monen muun kuolemanrajakertomuksiin tutustuneen epäilijän tavoin vakuuttunut taivaan ja helvetin olemassaolosta. Auttaakseen muita havahtumaan kuolemanjälkeiseen todellisuuteen hän on kirjoittanut kirjan. Hän ei väitä sen olevan teologian oppikirja, vaan pikemminkin kannustin suhtautumaan vakavasti Jumalaan  ja vääjäämättä edessä olevaan kuolemaan.

Hannu Lahtinen